Fortalt av Hege-Anita fra Trondheim.

Her er noe av det jeg opplever til daglig i mitt hjem.

Når jeg er nede på vaskerommet for å vaske og legge sammen klær, føler jeg at det er noen som står bak meg, eller at det står noen i gangen og følger med meg. Noen ganger kjenner jeg blomsterduft, som forsvinner like fort som den kommer. Jeg kan få følelsen av ekstrem lykke og velvære, og jeg føler at det er noe godt/godhet som er til stede.

Nede i matboden føler jeg meg utrygg. Der synes jeg ikke det er noe koselig å være. Jeg har prøvd å gjøre det hyggelig der, med mer lys, tepper på gulvet osv., men den ekle følelsen er der likevel. Her har jeg også sett den mannen som er “litt” uhyggelig og skremmende.

Når jeg skal opp på loftet, føler jeg at det er noen som står på toppen av trappen og sperrer. Hunden min går noen ganger rundt det eller den som er der. Det er akkurat som om noen ikke vil at vi skal gå der oppe.

På soverommet føler man ro og trygghet. Der kan også den blomsterduften fra vaskerommet forekomme noen ganger. Jeg sover aldri så godt som jeg gjør på dette rommet.

På kjøkkenet har det vært en manneskikkelse som har åpenbart seg. Ofte står han bak meg. Han er lav, ubarbert og med fillete klær, og smiler et djevelsk glis. Jeg later som om jeg ikke ser han, men om han ikke lar meg være i fred, ber jeg han om å gå. Da forsvinner han som regel. Jeg prøver på mitt beste å være autoritær når han dukker opp, for dette er MITT hus, og her er det JEG som bestemmer.

Når man er på badet, hører man ofte at det kommer noen inn ytterdøren, og man kan høre tydelige skritt i gangen. Ja, dette er noe av det jeg opplever i mitt hjem. Det at jeg opplever ting daglig, gjør vel at det nesten er blitt en vane.

Fra “Det er mer mellom himmel og jord”

Fortalt av Hege-Anita fra Trondheim.

Det var søndag formiddag, og jeg lå på sofaen under pleddet og slappet av. Jeg lå og så litt på tv samtidig som jeg sendte meldinger på mobilen.

Plutselig hørte jeg et smell på loftet, akkurat som om noen trampet hardt i gulvet over meg. Jeg hørte tydelige skritt på gjesterommet, før døren smalt igjen. Så smalt døren som går fra loftstuen ned mot trappen også igjen, og jeg hørte at det var noen som kom gående ned trappen.

Hunden min som lå i gangen, ble urolig og begynte å knurre og gå fram og tilbake. Jeg satte meg halvveis opp i sofaen, og hysjet på hunden, ba han om å være stille. Så hørte jeg at døren til WC, som ligger i gangen, gikk opp og igjen. Da ble hunden veldig urolig. Jeg trodde jeg holdt på å bli gal, – Er dette virkelig? tenkte jeg. – Jeg er jo her alene…

Deretter begynte jeg å fryse så jeg hakket tenner, og jeg kjente en kulde som begynte i nakken, og gikk helt ned til korsryggen. Jeg ble helt stiv, kunne ikke bevege meg, og ble liggende på ryggen. Der sofaen står, kan man ikke se ut i gangen, da må man først runde et hjørne. Så plutselig, fra dette hjørnet, kom det en skikkelse. Den var ikke særlig høy, og det var vanskelig å se tydelige detaljer, for skikkelsen var liksom skyggeaktig. Men jeg mener det var en mann. Han smilte til meg, men det var ikke et slikt godt og varmt smil som varmer deg langt inn i sjelen. Nei dette var mer et djevelsk smil, sånn man smiler når man har spilt noen et puss.

Skikkelsen kom sakte mot meg, og det var så kaldt at jeg kjente hårene reiste seg på armene mine. Jeg hakket tenner og skalv i hele kroppen. Jeg klarte til slutt å pipe fram; – Hold deg unna meg, jeg vil ikke ha deg her! Og da forsvant skikkelsen. Kulden slapp tak i kroppen min, og hunden ble rolig igjen. Alt på et blunk.

Jeg satte meg spørrende opp i sofaen, og kunne ikke begripe hva som hadde skjedd. Holdt jeg på å bli gal? Var dette en drøm? Jeg gikk ut i gangen til hunden min, og han lå å skalv i et hjørne. Jeg satte med ned ved siden av han, og krøp han opp i fanget mitt og nektet å gå fra meg. Da visste jeg at dette var virkelig, det er flere som bor i huset mitt.

 

 

 

Illustrasjon Elisabeth Jakobsen

Fra “Det er mer mellom himmel og jord”

 

Fortalt av Hege-Anita fra Trondheim.

En kveld hadde jeg vært ute på kino med venner, og siden vi etterpå hadde gått på kafe, var klokken ganske mye da jeg kom hjem. I det samme jeg kommer inn ytterdøren, hører jeg tydelig smell fra stuen. Jeg går inn og lokaliserer at lyden jeg hører, kommer fra lampen som står på tv. Dette er en telys-lampe i smijern, som henger i en krok. Lykten roterer rundt og rundt, og dette resulterte i en høy lyd da lykten traff stangen/foten. Jeg sto en stund og så på dette, og følte at jeg fikk kuldegysninger i hele kroppen.

Jeg tok opp mobilen og ringte min søster. Hun spurte hvor jeg var siden det bråkte så rundt meg, og jeg fortalte at jeg var hjemme i min egen stue. Det ble helt stille i andre enden, og så sa søster, – Jeg ble helt kald nedover ryggen nå, Hege… hva er det som skjer hjemme hos deg? Jeg fortalte at telys-lampen sto på tv-en og roterte og vibrerte.

Søster hørte tydelig smellene gjennom telefonen, noe som gjorde meg lettet siden jeg nesten trodde at jeg holdt på å bli gal. Jeg avsluttet samtalen, og satte meg ned i en stol, og slik satt jeg og så på at lampen snurret rundt og rundt, i større og mindre fart om en annen. Etter en stund stoppet den, og det ble roligere stemning i huset igjen. Da gikk jeg å la meg.

Fra “Det er mer mellom himmel og jord”

Denne historien kommer fra Hege Anita i Trondheim.

I midten av agust 2002 skulle jeg holde utdrikningslag for den kommende konen til broren min. Vi samlet oss hjemme hos meg, åtte damer som skulle kle opp den blivende brud. Vi hadde planlagt å gjøre mye sprell og fanteri med henne, som man vanligvis gjør på et utdrikningslag.

Det var en meget varm sommerdag, en slik dag det er så varmt fordi det ikke blåser, og selv i skyggen føler man at man koker. Så vi valgte i sitte inne i stuen. Vi hørte på musikk, og satt og skravlet og lo, og hadde det riktig så hyggelig.

Mens vi sminket “bruden”, gikk jeg inn på badet for å hente noe. Plutselig hørte jeg at det smalt i soveromsdøren oppe på loftet. Jeg hørte at det ble stille i stuen, kun musikken summet lavt. Så smekket persiennene på alle vinduene i 1.etasje igjen. Også vinduet som sto åpent i gangen, smalt igjen. Hunden min som oppholdt seg i gangen, begynte å knurre mens den stirret opp i luften på en bestemt plass. Så ble han urolig, og begynte å gå rundt i ring mens han bjeffet og knurret om hverandre. Ingen av damene i stuen sa noe, før “bruden” brøt stillheten og sa; Hege, jeg tror det spøker her… Søsteren min, som også var der, prøvde å åpne og lukke persiennene for hånd, men det var umulig. Alle så seg rundt med en spørrende mine i fjeset, hva var det som hadde skjedd?!

Ikke så lenge etterpå begynte skravla å gå igjen, og vi “glemte” hva som hadde hendt. Hunden min roet seg også. Og etter hvert gikk vi ned i kjellerstuen for å fortsette festen der. Men da begynte varmekablene å skru seg av og på. Vi satt alle sammen og så på at bryteren beveget seg hurtig opp og ned i ca. 5 minutter. Jeg gikk bort til bryteren og prøvde å holde den nede, men så snart jeg slapp, begynte den igjen. Lyset begynte å blinke, og CD-spilleren sluttet å virke. Damene satt bare å måpte og stirret forundret på det som skjedde rundt dem.

Men nå syntes jeg det var nok, og ropte høyt ut i luften, – No får det sjå te å bli ro hær da!  Da ble det stille. Lyset blinket ikke mer, og CD-spilleren begynte å spille igjen.

Litt senere gikk en av damene opp på WC. Da hun kom ned igjen var hun andpusten og hvit i ansiktet.     – Hva har skjedd? spurte en av oss. – Var noen opp i gangen i sted? lurte hun på. Vi bekreftet som sant var, at det kun var hunden min som oppholdt seg der. Hun fortalte så at hun tydelig hadde hørt skritt i gangen, og hunden hadde knurret og veldig urolig. Hun hadde hørt at døren inn til stuen hadde åpnet og lukket seg. Etter dette hadde hunden roet seg. Hun var overbevist om at det var noen/noe der. Vi dro tidlig på byen den kvelden…

Fra “Det er mer mellom himmel og jord!

De neste historiene kommer fra et hus som tilhørte min familie. Huset finnes ikke lenger.

Dette hendte en gang da bestefar var på fiske i Lofoten. De hadde en ku som skulle kalve, og da bestefar dro, hadde han bedt bestemor å passe godt på kua, dag som natt, slik at alt gikk bra med kalvingen.  Og da kua ikke hadde fått noe kalv den dagen heller, måtte bestemor opp også på natten for å se om det var noen kalv på tur.

Nå hadde det seg slik at de hadde en hund som var så glad i å følge med ut i fjøset, men denne natten orket ikke bestemor å ha den med, den lå uansett og sov så søtt under stuebordet. Hun forsikret seg bare om at døren var godt lukket, og så gikk hun i fjøset.

I fjøset sto det bare bra til med kua, ingen kalv var på tur ennå, så bestemor kunne bare gå inn å legge seg igjen. Men da hun kom ut av fjøset, holdt hun på å snuble i noe som lå rett utenfor fjøsdøren, og det var hunden! Der lå den og sov, akkurat slik den lå inne under stuebordet da bestemor gikk i fjøset.

Det var ingen dører eller vinduer som var åpne da hun kom tilbake til huset, så hvordan hunden havnet utenfor fjøsdøren, var og ble et mysterium.

 

 

En annen historie fra dette huset kan du lese om Her

 

Til deg som tåler å høre litt mørk historie fra gamle dager, er dette en podkast jeg vil anbefale på det varmeste.

Både Torgrim og Kyrre er fantastisk gode programledere, og med strikkinga på fanget følger jeg i spenning med når de forteller om det ene drapet etter det andre. Føler jeg lærer noe nytt fra hver episode 😄

Torgrim Sørnes har gitt ut flere bøker om henrettelser i Norge. Jeg har også hatt æren av å jobbe sammen med han på en bestemt sak. Hvem vet, kanskje den en dag også blir en episode i Henrettelsespodden 😉

 

 

Etter en vindfull helg, så kom dagen i dag med en (forhåpentligvis) forsmak på sommer, hele 18 grader i skyggen 😎  Ifølge værmelding til yr ser det dessverre ikke særlig bra ut for resten av mai måned, så her var det bare å hive seg rundt å få gjort litt forefallende utendørs.

Har fått på plass utemøbler, og nesten hele paviljongen (er meldt liten kuling på torsdag så venter med resten av veggene til etter denne). Er noen år siden jeg har hatt paviljong-taket på, det tør jeg rett og slett ikke lenger siden det er så mye sterk vind her hele året nå, (man kan jo undres litt på over hva som skjer med klimaet). Ellers ble det litt rydding og klargjøring til at jeg snart endelig skal begynne å male inngangspartiet på huset, Jeeeeii 👏👏 Gleder meg skikkelig til det, har tenkt på det i flere år, og nå begynner skuldrene endelig å fungere sånn noenlunde igjen, etter at jeg har hatt Frozen shoulder i begge skuldre i snart seks år. Men, dette skal jeg få til 💪 Håper det blir så bra som jeg har drømt om 😅 Og at yr tar feil…🥲

 

Ser ut til at det blir rabarbra i år også 😊 Husker godt når man var barn, og fikk sukker i en kopp som vi kunne dyppe i, surt og søtt 😋

 

Det fineste treet jeg har på eiendommen, – Rogna er snaaart fult utsprunget, herlighet som jeg lengter etter grønn skog 💚🍃

 

Utsikten min, kveldsol på fjellet som enda bærer litt snø ☀️ For de som ikke bor i nord, bildet er tatt ca. kl 21.53, og det blir ikke noe særlig mørkere resten av kvelden/natten.

 

Nelliken (Pink kisses) fikk komme ut i dag, så håper været ikke blir for ille framover, da må den nok inn en tur igjen 💜

 

 

Den her sangen til Randi Hansen, sang jeg mye som liten jente. Selv om sola nok ikke skinner så ofte som vi Senjaværinger sikkert gjerne skulle ønske, så er det en vakker tekst, og hyllest til denne vakre eventyrøya. Kan jo trøste oss med at vi har midnattsol, så vi kan få i pose og sekk i noen måneder 🌞

 

 

 

 

Lars forteller.

Det jeg nå skal fortelle om, hendte meg i en tid jeg jobbet som nattevakt ved et sted i Sør-Troms. Det begynte som en helt vanlig natt, men så endret det seg drastisk.

Jeg hadde gått en av de faste rundene, og hadde tenkt å slappe litt av på sofaen som sto ute i hallen. Jeg la meg nedpå, og sjeferhunden som jeg alltid hadde med meg på nattevakt, la seg på gulvet ved siden av. Alt var stille og rolig, men plutselig satte hunden i å klynke som en gal. Den for opp og sprang rundt og rundt i ring, som om det var noe som holdt på å skremme vettet av henne. Jeg må ærlig innrømme at det var helt forferdelig å høre og se på, og jeg prøvde fortvilet å få den til å stoppe, men det var umulig.

Så med ett var det over, og jeg tok hunden med meg ut en tur for at vi begge skulle få roet oss ned i litt frisk luft. Da vi kom inn igjen, tenkte jeg at det var best at vi tok oss en ny runde, i tilfelle det var noen som gjorde innbrudd, det kunne jo være det hunden hadde reagert så på.

Da vi kom inn på det store husholdnings-kjøkkenet, skjedde det noe igjen. Det ble et forferdelig rammel i alt av øser og kar som hang over ovnene. Det var akkurat som om noen førte en hånd over alt som var der, men jeg så ingenting. Så ble det stille.

Jeg opplevde ikke mer den natten, og like etter sluttet jeg som nattevakt der. I ettertid har jeg hørt at det er flere som har opplevd lignende ting som jeg gjorde den natten. Og ikke vet jeg, men kanskje kan det ha sammenheng med at det like i nærheten er en gammel samisk gravplass…

 

 

Fra  “Det er mer mellom himmel og jord”

Tenkte den her vakre fuglen måtte få sitt eget fotoshoot-innlegg 🤗

Har svermet av bjørkefink her i det siste, og denne dagen mistet jeg tellingen på 12 stykker som var her samtidig på kranglet om noe så herlig som solsikkefrø 😅

Bjørkefink gjør seg til for kamera 😉📷

 

Eehh…ups,  ja her har det da sneket seg inn en blåmeis 🤔 Men den er vakker den også 🤩

 

Ser ut som den danser svanesjøen…. eller noe 😅

 

“I’m the boss here!” 🫵

 

Profilbilde 🧡

 

Nyyydelig! 🥰

 

Så flott å se på! Koser seg med frø og litt nøtter 🤗

 

Okei, okei, jeg backer ut her! 😓 (sier kjøttmeisen)

 

“This is my food, get lost!” 😠 😅